OFFICIAL U.K.C. BREED STANDARD
Officially recognized Jan 1, 2003

Vapaasti suomennettu / J. Nurmi 10/2008

HISTORIA

Perro de Presan esi-isät tuotiin todennäköisesti Kanariansaarille espanjalaisten valloittajien toimesta ja ne sekoittuivat paikallisten karjakoirien kanssa 1400-luvulla. Nämä koirat palvelivat monissa tarkoituksissa. Ne vartioivat tiloja, auttoivat saamaan karjaa kiinni ja pitämään sitä paikoillaan, sekä tappoivat villi- ja kulkukoiria. 1940-luvulla rotu määrällisesti alkoi vähetä. Rotu elvytettiin uudestaan 1970-luvulla, kun maineikkaat kasvattajat loivat ja jalostivat Presoja uskollisena sen alkuperäiselle koolle ja luonteelle.

YLEISVAIKUTELMA

Presa Canario on kohtuullisen suuri, voimakkaasti rakentunut koira, jolla on karski sileä turkki. Pää on massiivinen ja kuutiomainen. Korvat ovat sijoittuneet juuri silmien tason alapuolelle ja ne voivat olla typistetyt, tai luonnollisina roikkuvat tai ruusukorvat. Presa Canarion runko on hieman säkäkorkeuttaan pidempi, sillä on leveä ja syvä rintakehä. Nartut voivat olla rungon pituudeltaan suhteessa hieman pidempiä, ja niillä saattaa olla kapeampi rintakehä kuin uroksilla. Iho on paksu ja elastinen. Etäisyys säästä kyynärpäähän on jokseenkin sama kuin etäisyys kyynärpäästä maahan. Häntä on hyvin paksu juurestaan, hännäpäätä kohden suipentuen. Häntä on kohtuullisen korkealla ja ulottuu kintereeseen. Yleisvaikutelma on vaikuttavan, voimakkaan vartiokoiran kaltainen.

LUONNE

Tärkeimmät Presan luonteenpiirteet ovat ne, mitä koira tarvitsee kyetäkseen ajamaan ja hallitsemaan karjaa, sekä vartioimaan kotiaan ja perhettään. Nämä tehtävät vaativat voimakkaan, ketterän, rohkean koiran, jolla on suuri pää ja voimakkaat leuat. Presa on äärimmäisen rakastava, taipuisa ja hyvin käyttäytyvä silloin, kun se on perheensä parissa, mutta varuillaan oleva vieraita kohtaan, sekä aggressiivinen toisille koirille.

Vakava virhe: Epävakaa luonne.

PÄÄ

Pää on massiivinen ja kuution muotoinen. Sivulta katsottuna kallo ja kuono-osa ovat karkeasti yhdensuuntaiset ja yhtenevät hyvin erotettavissa olevaan, muttei äkkijyrkkään otsapenkereeseen. Koiran ollessa valpas, iho muodostaa useita symmetrisiä ryppyjä otsan keskiuurteeseen.

Virheet: Liialliset ihopoimut.

Vakavat virheet: Kallo ja kuono-osa eivät ole yhdensuuntaiset, jyrkkä otsapenger.

KALLO

Kallo on kuution muotoinen, leveä ja kevyesti kupolimainen, kuitenkin ilman takaraivokyhmyä. Kallon leveys on noin 3/5 –osaa pään pituudesta nenän päästä takaraivoon mitattuna. Poskiluun kaari on hyvin korostunut ja siinä on syvä keskivako, joka heikentyy syvyydeltään otsapenkereestä takaraivoa kohden. Poskilihakset ovat hyvin kehittyneet mutta eivät korostuneet.

KUONO

Kuono-osa muodostaa pienemmän kuution, joka kapenee kevyesti otsasta kuonoa kohden. Kuono-osan pituus on karkeasti 2/3 –osaa pään pituudesta ja leveys noin 2/3 –osaa kallon leveydestä. Kuonon selkä on tasainen ja suora. Huulet ovat suhteellisen paksut ja roikkuvat. Pigmentti on musta. Ylähuulen tulisi pudota luonnollisesti alahuulen päälle ilman ylikorostunut poimuilua. Sivulta katsottuna huulet muodostavat käänteisen V-kirjaimen kohtauspisteissään.

HAMPAAT

Perro de presa canariolla on täydellinen tasaisesti sijoittunut hampaisto kiinnittyneenä leveään leukaan. Saksi- tai tasapurenta on suositeltu. Lievä alapurenta on hyväksyttävä.

Virheet: Kaikki muut hammaspuutokset lukuun ottamatta P1:stä.

Vakavat virheet: Voimakas alapurenta.

Hylkäävät virheet: Yläpurenta.

KIRSU

Kirsu on leveä ja musta. Ääriviivoiltaan se sopii siististi kolmioon, joka muodostuu nenäluusta ja tasaisesta kuonon etuosasta. Kirsu ei työnny kuonon etuosan sisään, joka antaisi päälle hölmön vaikutelman.

SILMÄT

Silmät  ovat lievästi ovaalin muotoiset, samalle korkeudelle sijoittuneet ja kaukana toisistaan. Silmien väri vaihtelee keskiruskeasta tumman ruskeaan, riippuen turkin väristä. Silmäluomet ovat kiinteät ja mustat.

Vakavat virheet: Vaaleat silmät, roikkuvat silmäluomet, silmät sijoittuneet lähelle toisiaan tai poikittain.

Hylkäävät virheet: Siniset, harmaat tai keltaiset silmät, eri väriset silmät.

KORVAT

Korvat ovat keskikokoiset, juuri silmälinjan yläpuolelle kiinnittyneet ja kaukana toisistaan. Korvia päällystää lyhyt, sileä karvapeite. Korvat voivat olla luonnolliset tai typistetyt. Typistämättömät korvat ovat roikkuvat tai nk. ruusukorvat. Roikkuvien korvien tulee pudota voimattomina pään sivuille, ruusukorvat ovat tiiviit. Typistettyinä korvat ovat pystyt.

Virheet: Korkealle kiinnittyneet korvat.

NISKA

Niska on sylinterimäinen, tiivis, hyvin lihaksikas ja hieman lyhyempi, kuin pään koko pituus. Löysä kaulanahka kurkun alla muodostaa lievän poimun.

Vakavat virheet: Liiallinen löysä kaulanahka, pitkä tai heikko niska.

ETURAAJAT

Olkapäät ovat lihaksikkaat ja hyvin asettuneet. Olkavarsi on hyvän mittainen ja hyvin kulmautunut, siten että etujalat asettuvat selkeästi olkapään pisteen taakse. Kyynärpäät ovat lievästi ulospäin suuntautuneet. Etujalat ovat suorat, hyvin lihaksikkaat ja niissä on vankka luusto. Tassut ovat vahvat, lyhyet ja lähes yhdensuuntaiset.

RUNKO

Oikein rakentunut Presa on noin 20% pidempi (mitattuna sternumin etuosasta istumalihaksiin) kuin korkea (mitattuna säästä maahan). Eturaajan korkeus (mitattuna kyynärpäästä maahan) tulisi olla noin puolet koiran korkeudesta. Narttu voi olla hieman pidempi rungoltaan. Säkä on hieman korostunut. Selkä ja lantio ovat voimakkaat, mutta ilman ylikorostunutta lihaksistoa.  Selkälinja on hieman nouseva, ristiluiden kohta on lievästi korkeammalla kuin säkä. Selkälinja ristiluun osalta on suhteellisen lyhyt ja hieman viisto. Nartuilla on normaalisti hieman leveämpi lantio. Lantio on kohtuullisen lyhyt, lihaksikas ja syvä sekä kohtuullisen pysty. Kylkiluut ovat hyvin kaareutuneet. Rintakehä laajenee kyynärpäihin. Eturinta on leveä ja syvä hyvin kehittyneillä rintalihaksilla. Ideaali rintakehän ympärysmitta (mitattuna rintakehän syvimmästä kohdasta) on melkein 1,5 kertaa koiran säkäkorkeus.

Vakavat virheet: Matala rintakehä, ristiluiden ja sään saman korkuisuus, liian lyhyt runko-osa, notkoselkä, kyömyselkä.

Hylkäävät virheet: Laskeva selkälinja.

TAKARAAJAT

Takaraajat ovat voimakkaat ja hyvin lihaksikkaat. Profiilissa ristiluulinja on laskeva. Kohtuulliset takajalkojen kulmaukset. Kun koira seisoo, takajalkojen ranneosat ovat lyhyet ja kohtisuoraan maan pintaan nähden ja takaapäin katsottuna samansuuntaiset toisiinsa nähden.

Vakavat virheet: Ylikulmautuneisuus, pihtikinttuisuus, länkisäärisyys.

TASSUT

Tassut ovat pyöreät, tiiviit, kissamaiset. Etutassut hieman pidemmät, kuin takatassut. Anturat ovat hyvin kehittyneet, tiiviit, eivät leviävät. Kynnet ovat tasaisen väriset, valkoiset tai mustat, riippuen karvapeitteen väristä varpaissa.

Virheet: Harittavat tassut.

 

HÄNTÄ

Häntä on selkälinjan luonnollinen jatke, kohtuullisen korkealle kiinnittyneenä. Se on paksu ja juurestaan lihaksikas, hännänpäätä kohti kaventuen. Oikean mittainen häntä ulottuu kintereeseen, muttei koskaan sen alapuolelle. Hännänkanto vaihtelee ”kaivon kahva” –muodosta (kun koira on rentoutunut) sapelimaiseen hännänkantoon, kun koira on valpas.

Vakavat virheet: Ohut häntä, kihara tai tylppä häntä, liian matalalle kiinnittynyt häntä.

Hylkäävät virheet: Typistetty häntä.

 

TURKKI

Presalla on lyhyt, sileä, karkea karva. Se on erittäin lyhyttä ja hienoa korvissa ja hieman pidempää sään kohdalla, selässä sekä takaraajojen takaosissa.

Vakavat virheet: Satiinin pehmeä hieno turkki.

 

VÄRI

Mikä tahansa fawnin sävy, musta, brindle, tai näiden yhdistelmä. Kasvoilla tulee olla musta tai tummanruskea maski, joka ei ylety silmien yläpuolelle, valkoisen liekkikuvion tai viirun kanssa tai ilman. Vähäiset valkoiset merkit sallitaan missä tahansa kaulan ja kurkun alueella sekä tassuissa.

Vakavat virheet: Maski joka ulottuu silmien yläpuolelle.

Hylkäävät virheet: Puuttuva maski, valkoiset merkit, jotka kattavat yli 20% koiran pinta-alasta, muu väri tai kuvio, mikä on määritelmässä mainittu.

 

KOKO

Toivottu säkäkorkeus täysikasvuiselle urokselle on 58,4-66cm. Täysikasvuiselle nartulle 55,9-63,5cm. Painon alaraja täysikasvuisella uroksella on 45,4kg, nartulla 38,6kg.

 

KÄYNTI

Koiran ravatessa askel on pitkä, vaivaton ja hyvin koordinoitu. Häntä on kannettuna selkälinjan yläpuolella.

 

HYLKÄÄVÄT VIRHEET

Toispuoleinen tai molemmin puoleinen piilokives. Aiheeton aggressiivisuus.

Powered by Aava 3