Perro de Presa Canario on edelleen suhteellisen harvinainen joka puolella maailmaa, joten Suomi ei tee tässä suhteessa poikkeusta.

Suomen Kennelliitto ry. hyväksyi kanariandogin FCI:n rotumääritelmän (hyväksytty 15.6.2001) kesäkuun lopussa vuonna 2004. Tämä rotumääritelmä on kahtia jakautuneen rodun raskaammalle näyttelyihin suunnatulle versiolle, jota yleisesti ottaen kutsutaan dogo canarioksi. Se poikkeaa monilta osin alkuperäisestä perro de presan rotumääritelmästä.

Suomen Kennelliiton jalostustietokannasta löytyvät koirat ovat lähinnä dogo canarioita. Presa canarioita on tällä hetkellä (2016) Suomessa n. 100 yksilöä. Koska Suomessa toimivat presakasvattajat rekisteröivät koiransa UKC:en, ei virallisia tietokantatietoja koirista ole saatavilla. Suomessa on syntynyt yhteensä 11 pentuetta ja tuonteja on suhteellisen paljon (n. 30-40).


Valitettavasti tämä kaikki aiheuttaa sen, että tällä hetkellä presa canarion tilannetta Suomessa on erittäin vaikea tarkkailla ja kontrolloida. Määrällisesti tämä ei niinkään ole ongelma, mutta tutkittu terveystieto sen sijaan jää virallisesti dokumentoimatta. Jatkossa käytämme itse tilanteen mukaan maailmanlaajuista PennHIP –tietokantakuvausta. Toivonmukaan jatkossa löydämme ratkaisuja näihin ongelmiin yhteistyöllä ja avoimuudella!

 

Mitä tarkoittaa UKC (United Kennel Club) -rekisteröinti käytännössä?

Rekisteröimme pentumme UKC:en, sillä FCI ei tunnusta presa canariota. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koiran kanssa ei voi osallistua esimerkiksi näyttelyihin Suomessa. Viime vuosina Suomessa on järjestetty yksi UKC -näyttely/vuosi, johon luonnollisesti myös UKC -rekisteröidyillä presoilla on oikeus osallistua. Mikäli haluat kilpailla esim tottelevaisuudessa tai suorittaa BH-testin, presan voi rekisteröidä Kennelliiton FIX-rekisteriin. Presan kanssa on mahdollisuus kilpailla myös ulkomailla, mm. Saksassa, Espanjassa, Virossa. USAssa voit presan kanssa kilpailla missä lajissa tahansa. Lisäksi presan kanssa on mahdollista kilpailla Suomen rajojen sisäpuolella esimerkiksi Powerdog -lajeissa, WeightPullingissa ja valjakkohiihdossa.

 

       
       
       
       
       
       
Powered by Aava 3