Perro de Presa Canario on edelleen suhteellisen harvinainen joka puolella maailmaa, Suomi ei tee tässä suhteessa poikkeusta.

Suomen Kennelliitto ry. hyväksyi kanariandogin FCI:n rotumääritelmän (hyväksytty 15.6.2001) kesäkuun lopussa vuonna 2004. Tämä rotumääritelmä on kahtia jakautuneen rodun raskaammalle näyttelyihin suunnatulle versiolle, jota yleisesti ottaen kutsutaan dogo canarioksi eli kanariandoggiksi. Se poikkeaa monilta osin alkuperäisestä perro de presan rotumääritelmästä.

Suomen Kennelliiton jalostustietokannasta löytyvät koirat ovat lähinnä dogo canarioita. Työlinjaisia perro de presa canarioita on tällä hetkellä (2023) Suomessa
n. 130 yksilöä. Koska Suomessa toimineet presakasvattajat ovat rekisteröineet koiransa pääsääntöisesti UKC:en tai rodun muihin omiin rekistereihin, ei virallisia tietokantatietoja koirista ole saatavilla. Suomessa on syntynyt yhteensä 18 pentuetta ja tuonteja on suhteellisen paljon (n. 30-40, joista osa jo edesmenneitä).


Valitettavasti tämä kaikki aiheuttaa sen, että tällä hetkellä perro de presa canarion tilannetta Suomessa on erittäin vaikea tarkkailla ja kontrolloida. Määrällisesti tämä ei niinkään ole ongelma, mutta tutkittu terveystieto sen sijaan jää virallisesti dokumentoimatta. Käytämme itse tilanteen mukaan maailmanlaajuista PennHIP –tietokantakuvausta. Toivon mukaan jatkossa löydämme ratkaisuja näihin ongelmiin yhteistyöllä ja avoimuudella!

Vuoden 2019 alusta FCI päätti muuttaa dogo canarion nimen takaisin presa canarioksi. Myös dogon rotumääritelmä muuttui tästä alkaen lähemmäksi alkuperäistä. Muutos ei valitettavasti tarkoita sitä, että itse koirat tai linjat muuttuisivat miksikään ja onkin jatkossa mielenkiintoista nähdä, miten dogo canario kehittyy, kun nyt lähes 20 vuotta voimassa olleen rotumääritelmän mukainen kasvatustyö heitetäänkin toiseen suuntaan. Rotujen rekisteröintipaikat tulevat edelleen pysymään ennallaan, joten käytännössä muutos ei tuo alkuperäisen perro de presa kasvatukselle minkäänlaisia muutoksia. Rotujen erottelua nimimuutos sen sijaan hankaloittaa merkittävästi. Tästä syystä kutsumme koiriamme selkeämmin perro de presoiksi presa canarion sijaan.

 

Mitä tarkoittaa UKC (United Kennel Club) -rekisteröinti käytännössä?

Rekisteröimme pentumme UKC:en, sillä FCI ei tunnusta työlinjaista perro de presa canariota. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koiran kanssa ei voi osallistua esimerkiksi näyttelyihin Suomessa. Mikäli haluat kilpailla esim tottelevaisuudessa tai suorittaa BH-testin, presan voi rekisteröidä Kennelliiton FIX-rekisteriin. Presan kanssa on mahdollisuus kilpailla myös ulkomailla, mm. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Espanjassa, Virossa. USAssa voi presan kanssa kilpailla missä lajissa tahansa. Lisäksi presan kanssa on mahdollista kilpailla Suomen rajojen sisäpuolella esimerkiksi Powerdog -lajeissa, WeightPullingissa ja valjakkohiihdossa.

 

       
       
       
       
       
       
Powered by Aava 3