Vaikka Presa Canario on edelleen rotuna harvinainen ympäri maailmaa, on se kuitenkin saavuttanut vankkumattoman sijan rodun harrastajien sydämissä. Se on levinnyt joka puolelle Eurooppaa sekä voimakkaasti Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä (2018) Suomessa on noin 80 presa canariota, joista noin 1/4 tuonteja. Suomessa syntyneitä puhtaita presa canario pentueita on 13.

Ellei jotain hyvää, niin myös huonoa. Presa canario on valitettavasti joutunut myös useissa maissa kiellettyjen rotujen listalle (BSL - Breed spesific laws) taustojensa vuoksi. Myös Suomessa koiria on jouduttu uudelleen sijoittamaan. Mielestämme tämä johtuu koirien sijoittumisesta alunperin vääriin koteihin. Presa canario ei ole jokamiehen koira, vaan vaatii omistajaltaan vahvan henkisen johtajuuden. Presa ei ole omistajaansa kohtaan kova, sitä ei tule kohdella fyysisesti väkivalloin. Koska presoilla on voimakas synnynnäinen vartiointitaipumus sekä mahdollisesti luonnollinen aggressiivisuus etenkin vieraita koiria kohtaan (johtuen taistelukoirakäytöstä menneisyydessä), on presaa hankkivan tarkoin mietittävä, onko hän valmis hyväksymään koirallaan näitä ominaisuuksia ja mahdollisesti muuttamaan elämäntapojaan koiran luonnollisen alkuperäisen käyttäytymisen vuoksi. Presa canario ei myöskään sovellu kaikenlaisiin ympäristöihin (esim. kerrostaloihin). Presan kanssa vahingon sattuessa se harvemmin on enää pieni. Tämän vuoksi jokaisen presan hankintaa miettivän on syytä todellakin kysyä itseltään, onko hän valmis kantamaan koiran mukanaan tuoman vastuun - koko koiran elämän ajan!

 

Luonnollisesti mielipiteemme on, ettei ole olemassa vaarallisia koiria, vain vaarallisia omistajia - oikea koira oikeisiin käsiin!
 

Powered by Aava 3