Vaikka Presa Canario on edelleen rotuna harvinainen ympäri maailmaa, on se kuitenkin saavuttanut vankkumattoman sijan rodun harrastajien sydämissä. Se on levinnyt joka puolelle Eurooppaa sekä voimakkaasti Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä (2023) Suomessa on noin 120 työlinjaista perro de presa canariota, joista noin 1/4 tuonteja. Suomessa syntyneitä puhtaita presa canario pentueita on ollut kautta vuosien 18kpl. 

Rodun hidas levittäytyminen maassamme on positiivinen asia. Presa canario ei ole jokamiehen koira, vaan vaatii omistajaltaan vahvan henkisen johtajuuden. Koska presoilla on voimakas synnynnäinen vartiointitaipumus sekä mahdollisesti luonnollinen aggressiivisuus etenkin vieraita koiria kohtaan, on presaa hankkivan tarkoin mietittävä, onko hän valmis hyväksymään koirallaan näitä ominaisuuksia ja mahdollisesti muuttamaan elämäntapojaan koiran luonnollisen alkuperäisen käyttäytymisen vuoksi. Presa canario ei myöskään sovellu kaikenlaisiin ympäristöihin (esim. kerrostaloihin). Presan kanssa vahingon sattuessa se harvemmin on enää pieni. Tämän vuoksi jokaisen presan hankintaa miettivän on syytä todellakin kysyä itseltään, onko hän valmis kantamaan koiran mukanaan tuoman vastuun - koko koiran elämän ajan! 

 

Luonnollisesti mielipiteemme on, ettei ole olemassa vaarallisia koiria, vain vaarallisia omistajia - oikea koira oikeisiin käsiin!
 

Powered by Aava 3